Biomedicinos mokslų ekspertė, gydytoja Sandrija Čapkauskienė supažindina su uždegiminiais procesais ir oksidaciniu stresu organizme. Lektorė supažindina kaip laisvieji radikalai ir lėtinis uždegimas prisideda prie greitesnio senėjimo ir įvairių lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, neurodegeneraciniai ir autoimuniniai sutrikimai. Dalyje pabrėžiama gyvenimo būdo pokyčių svarba siekiant sumažinti šiuos pavojus sveikatai.
Šioje dalyje Sandrija kalba apie lėtinį uždegimą ir jo poveikį organizmui. Lektorė aiškina, kaip ilgai besitęsiantis nedidelio laipsnio uždegimas gali pažeisti audinius ir sukelti įvairias lėtines ligas, tokias kaip medžiagų apykaitos sutrikimai, širdies ar neurodegeneracinės ligos. Taip pat, peržvelgia kokią įtaką daro atsainus gyvenimas būdas
Dr. Čapkauskienė pabrėžia, kad netinkama mityba, lėtinis stresas, neveiklumas ir senėjimas kenkia mitochondrijų funkcijai, todėl daugėja laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso. Papasakoja, kaip gyvenimo būdo tobulinimas gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką.
Šioje dalyje Sandrija aptaria, kaip tam tikri maisto produktai gali sukelti uždegiminius procesus organizme. Pagrindiniai maisto produktai, tokie kaip glitimas, pieno produktai, rafinuotas cukrus ir transriebalai, pabrėžiami kaip prisidedantys prie uždegimo, oksidacinio streso ir lėtinių ligų. Daktarė pabrėžia antiuždegiminio maisto produktų pasirinkimą ir kūno rodiklių svarbą.
Lektorė pasakoja kaip rafinuoti angliavandeniai, glitimas ir pieno produktai prisideda prie uždegimų, oksidacinio streso ir glikacijos organizme. Perdirbtas maistas ir cukrus didina cukraus kiekį kraujyje, todėl atsiranda energijos trūkumo ir nuotaikos svyravimų (gliukozės šuoliai). Sandrija pabrėžia sveikesnio maisto pasirinkimą, siekiant sumažinti uždegimus, užkirsti kelią senėjimui ir pagerinti bendrą sveikatą.
Šioje dalyje aptariama, kaip rafinuoti angliavandeniai, cukrus ir glitimas gali sukelti uždegiminius procesus ir oksidaciją organizme. Šie produktai, vartojami nesaikingai, prisideda prie svorio padidėjimo, energijos svyravimų ir lėtinių ligų. Lektorė pasiūlo sveikesnių alternatyvų ir pabrėžia natūralių organizmo gynybinių mechanizmų palaikymo svarbą.
Šioje dalyje aptariamas trans-riebalų, dažniausiai aptinkamų perdirbtuose maisto produktuose, poveikis uždegimams ir lėtinėms ligoms. Sandrija pažymi, kad žarnyno sveikata yra itin svarbi gerai savijautai, įskaitant psichinę, emocinę ir fizinę sveikatą. Tinkama mityba, įskaitant skaidulas, sveikus riebalus ir subalansuotas maistines medžiagas, gali padėti sumažinti uždegimus ir palaikyti žarnyno mikrobiotą.
Dr. Čapkauskienė pabrėžia sveikos, subalansuotos mitybos svarbą siekiant sumažinti uždegimus. Pagrindinės rekomendacijos – kasdien suvartoti bent didelį kiekį neapdorotų daržovių, atsižvelgiant į sezoniškumą – raugintoms. Lektorė taip pat siūlo kasdien suvalgyti dvi porcijas vaisių ir saują uogų, tačiau vengti vaisių sulčių.
Sandrija pataria į racioną įtraukti pilno grūdo produktus ir pasvarstyti rinktis produktus be glitimo. Ekspertė pabrėžia skaidulų suvartojimą, apibūdina jų vaidmenį virškinimui, detoksikacijai ir uždegimų mažinimui. Be to, lektorė pabrėžia neigiamą rafinuotų angliavandenių, kuris sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolius ir ilgalaikes sveikatos problemas.
Paskutinėje dalyje Sandrija aptaria sveikuosius riebalus, akcentuoja nesočiųjų riebalų (iš riešutų, sėklų, aliejaus ir avokadų) bei omega-3 riebalų rūgščių svarbą. Sveikieji riebalai būtini uždegimams mažinti ir ląstelių membranų palaikymui, svarbą. Jie įspėja dėl per didelio omega-6 suvartojimo iš rafinuotų aliejų, pabrėžiant jų ryšį su uždegimais ir lėtinėmis ligomis. Lektorė taip pat perbėga per dažniausiai vartojamus baltymus ir pateikia jų vartojimo rekomendacijas.
Lektorė dar kartą aptaria per visą Masterclass minėtus esminius faktus, produktus ir uždegiminių procesų rizikas.
Lektorius: Sandrija ČapkauskienėTrukmė: 11 video dalių (1 valanda 36 minutės)Temos: Saviugda
Biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sporto universiteto docentė, dietistė. Daugiau nei 18 metų kaupta patirtimi nori pasidalinti su siekiančiais kitokios būties kokybės.
Prieiga šio Masterclass 6 mėn.
49€Original price was: 49€.19€Current price is: 19€.
2 valandų koncentruota medžiaga, realūs praktiniai pavyzdžiai.
Psichologija, pedagogika, sveika gyvensena, finansų ir laiko valdymas – daugybė aktualių temų, ilgametę patirtį turintys lektoriai, diskusija, kurios metu rasite atsakymus į aktualius Jums klausimus.
Pritaikyta žmonėms, vertinantiems savo laiką ir norintiems tobulėti efektyviai.